De winkelinrichting dateert van 1954 en is door de kunstzinnige architectuur nog steeds uniek. meer

sluiten

Historie

Er is wel eens opgemerkt dat de winkel niet als een traditionele slagerij toont, maar dat het meer weg heeft van een kunstgalerie.

De laatste winkelinrichting dateert van 1954 en is door de kunstzinnige architectuur nog steeds uniek. Strakke, bijna neoklassieke vitrines; roestvrijstalen deuren; een opvallende chromen kroonluchter; een granieten vloer met logo en een paar kunstwerken zorgen voor een aparte sfeer. Toonbankpresentaties ontbreken, het doet het vlees immers geen goed en iedere klant krijgt maatwerk.

Niet alleen de inrichting van de zaak toont de fascinatie voor vormgeving en kunst van Dirk Tol. Geregeld bezocht hij schilders als Herman Bieling, Marius Richters en Henk Chabot en kocht hij hun werk. Daarbij was het criterium niet wat de kunstkenner ervan vond. Hij liet zich vooral leiden door persoonlijke voorkeur: of het werk hem 'raakte' of niet. Vooral bij Chabot was dat het geval. Met hem bouwde hij bovendien een hechte vriendschap op.

Omdat Dirk en zijn vrouw de werken met anderen wilden delen, hebben zij lange tijd hun huis opengesteld als museum. Voor zijn inspanningen heeft Dirk in 1976 de Laurenspenning ontvangen. Zijn vrouw is in 1985 verkozen tot 'Rotterdammer van het jaar'. Na de dood van haar man heeft oma Tol ervoor gewaakt dat de collectie te veel uiteen zou vallen. In 1993 is het oorlogswerk van Chabot aan de familie Grootveld verkocht: dit vormt de basis voor de huiscollectie van het huidige Chabotmuseum. Ook in Museum Rotterdam (voorheen Historisch Museum) is een deel van de verzameling te zien.