Skip to main content

ONZE LINK MET MODERNE KUNST

In Hillegersberg waren in de 20e eeuw veel kunstenaars werkzaam.

Zo was de schilder Herman Bieling al bevriend met Bas Tol senior. Dirk Tol ging geregeld bij hem langs, net als bij Marius Richters en Hendrik Chabot. Kocht hij werken aan, dan trok hij zich weinig aan van wat de kunstkenner ervan vond. Zijn smaak was leidend: raakte het werk hem? Vooral bij Chabot was dat het geval. Met “Henk” bouwde Dirk bovendien een hechte vriendschap op.

Omdat Dirk en zijn vrouw de werken met anderen wilden delen, hebben zij lange tijd hun huis opengesteld als museum. Voor zijn inspanningen heeft Dirk in 1976 de Laurenspenning ontvangen. Zijn vrouw is in 1985 verkozen tot ‘Rotterdammer van het jaar’. Na de dood van haar man heeft oma Tol ervoor gewaakt dat de collectie te veel uiteen zou vallen. In 1993 is het oorlogswerk van Chabot aan de familie Grootveld verkocht: dit vormt de basis voor de huiscollectie van het huidige Chabotmuseum. Ook in Museum Rotterdam (voorheen Historisch Museum) is een deel van de verzameling te zien.

Met de aangekochte kunstwerken van zijn vriend Henk Chabot en de collectie van de familie Schortemeijer legde hij de basis voor het eerste museum Hendrik Chabot. In eerste instantie in een appartement in het wederopbouwpand, maar later, ondanks de nodige weerstand van Volkshuisvesting, aan de Berglustlaan 12, waar het officieel tot 1993 die functie heeft vervuld. Sinds 1993 is het door de familie Grootveld overgenomen initiatief voortgezet aan het Museumpark 11 in het prachtig gerestaureerde pand van architect G.W.Baas.